Wandelroutes Broek in Waterland
Start in Broek in Waterland (Noord) bij Pannenkoekenhuis "De Witte Swaen", Dorpsstraat 11-13 (12.00 uur geopend)
U loopt naar de N247 en gaat onder de N247 door via de voetgangerstunnel.
Na 15 m gaat u de witte ophaalbrug over en gaat rechtdoor het Zuideinde in.
Na 250 m aan het einde van het Zuideinde gaat u bij de T-splitsing rechtsaf.
U loopt de witte houten brug over en komt op de Wagengouw.
Na 100 m vervolgt u met een flauwe bocht naar links de Wagengouw. De huizenrij met de rode daken is destijds gebouwd om de veenwerkers te huisvesten, het zogenaamde Rode Dorp.
Na 500 m aan het einde van de Wagengouw gaat u bij de T-splitsing rechtsaf de Galggouw op.
Na 100 m komt u over een ophaalbrug, de Veenderijbrug en direct links is de ingang van de Volgermeerpolder, de voormalige gifbelt die grondig is gesaneerd en sinds eind april 2011 is opengesteld voor bezoekers. In het begin ziet u de gerestaureerd oude sluizen van de polder, destijds een veenwinningsgebied. Het standbeeld "de Veenwerker" van de Broeker beeldhouwster Heleen Levano herinnert aan die periode. Ook is daar een informatietafel waarop u kunt zien wat de saneringswerkzaamheden betekenen en hoe de toekomst van dit gebied zal zijn. Helaas staat de plattegrond voor de kijker 180 graden gedraaid. Het kaartje bovenaan deze pagina is handiger, zij het dat het roze gedeelte op de plattegond toch weiland is gebleven.
Na het standbeeld houdt u steeds helemaal links aan zodat u helemaal aan de buitenkant van de Volgermeerpolder loopt en in de richting loopt van de twee boerderijen die u aan de horizon ontwaart. De boerderijen staan in de Belmermeer een echte droogmakerij uit de 17e eeuw. In de verte ziet u de dorpjes Zuiderwoude, Holysloot en de toren zonder spits van Ransdorp. De boerderij zou in de toekomst zo maar een aardige uitspanning kunnen worden bij dit natuurgebied, ik zie al een terras annex kinderboerderij in mijn verbeelding.
Nadat u deze boerderij heeft gepasseerd neemt u het pad tussen de sawa's door en komt u aan op een viersprong. Het is de bedoeling dat in deze sawa's die nu nog wat kaal zijn, weer riet gaat groeien en aldus weer veen gaat ontstaan. In de tussentijd zal het een mooi natuurgebied worden en een eldorado voor diverse watervogels. U ziet tegenover u het geasfalteerde fietspad liggen en een roestvrij stalen object, een zogenaamde vijzel, waarmee water kan worden verplaatst bijvoorbeeld in een molen of in een baggermachine. U passeert dit geschenk en vervolgt linksaf het fietspad in de richting van het Zuiden. Weldra houdt het water op en loopt u op een soort hoogvlakte. Rechts is de Burkmeer met veel paarden in het weiland. Het was aanvankelijk de bedoeling dat ook deze polder onder water zou komen te staan, maar zoals later bleek was dit voor de waterberging niet echt noodzakelijk.
Na een tijdje passeert u een monument met de naam Volgermeerpolder en nogmaals een plattegrond nu wel van de goede kant gezien.
Het fietspad gaat op een gegeven moment omlaag en krijgt een kleine versmalling en voert door het oude land.
U komt aan bij twee witte bruggetjes, u gaat beide over en u loopt nu over een onverhard boerenpad langs een lieflijk watertje (Zwet) in de richting van Zunderdorp.
Aangekomen bij de bebouwing kunt u een bruggetje over om even in het dorpje Zunderdorp te kijken. Verder volgt u het pad dat nu een bocht naar rechts maakt en verlaat het pad via de dranghekjes en komt op het Voorwerf, u slaat dan rechtsaf en komt om de hoek op het fietspad en dat vervolgt u tot Broek in Waterland. Na 400 m ziet u rechts een (zorg)boerderij waar u zelfgemaakt boerenijs kunt consumeren, verse boeren (karne)melk of koffie.
Aangekomen bij de bebouwing van Broek in Waterland, bij de Zuid-West punt van de Volgermeerpolder gaat u linksaf het bruggetje over en vervolgt het fietspad onderaan de dijk van de Broekermeerpolder.
Aan het einde van het fietspad slaat u rechtsaf de Eilandweg op en komt na 150 m aan bij de Zuiderbrug. Op de hoek ziet u Galerie Elly Koot met een terrasje.
Vanaf hier vindt u het verder wel. Een klein wandelingetje door het dorp als een cooling down is ook nog de moeite waard.
bedstede@telfort.nl